Vandaag zijn wij geopend tot 17:00

9.2
1039 reviews
Gratis levering en montage
Alle topmerken onder 1 dak
Oude matras gratis retour

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Een goede nachtrust is daarbij van essentieel belang. Het zorgt niet alleen voor een uitgerust gevoel, maar ook voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Bij Van Zutphen Bedtijd begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is dat je kind goed slaapt. Daarom delen we in deze blog graag een aantal belangrijke tips met je om de nachtrust van je kind te verbeteren.

Regelmaat en structuur

Een vast slaapritme is van groot belang voor een goede nachtrust van je kind. Zorg ervoor dat je kind elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Een regelmatig slaapritme zorgt ervoor dat het lichaam van je kind gewend raakt aan het slaap-waakritme, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden.

Daarnaast is het belangrijk om een vaste bedtijdroutine te hebben. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het lezen van een boekje, een kus en knuffel en het uitspreken van een slaapwens. Door deze routine krijgt je kind een seintje dat het bijna tijd is om te gaan slapen, wat het inslapen vergemakkelijkt.

Zorg voor een comfortabel bed

Een comfortabel bed is van groot belang voor een goede nachtrust van je kind. Zorg ervoor dat het bed goed past bij de lengte en breedte van je kind en dat het matras en kussen van goede kwaliteit zijn. Een goed matras biedt voldoende ondersteuning aan het lichaam van je kind en voorkomt dat het gaat draaien en woelen tijdens het slapen. Een goed kussen ondersteunt de nek en het hoofd en zorgt ervoor dat je kind niet met zijn of haar nek gedraaid ligt.

Daarnaast is het belangrijk om het bed van je kind op een goede plek te zetten. Zorg ervoor dat het bed niet direct naast een raam of deur staat, zodat je kind geen last heeft van tocht of lichtinval. Ook kan het helpen om het bed van je kind op een rustige plek in de kamer te zetten, zodat het niet wordt gestoord door bijvoorbeeld geluiden van buitenaf.

Creëer een rustige slaapomgeving

Een rustige slaapomgeving draagt bij aan een goede nachtrust van je kind. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind rustig is ingericht, met zachte kleuren en weinig prikkels. Een overdaad aan prikkels kan het inslapen lastiger maken. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer goed te ventileren en op een aangename temperatuur te houden. Een te warme of te koude slaapkamer kan het inslapen ook moeilijk maken.

Ook kan het helpen om te zorgen voor verduisterende gordijnen of een verduisterend rolgordijn, zodat je kind niet wordt gestoord door lichtinval. Hierdoor maakt het lichaam van je kind meer melatonine aan, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen en dieper te slapen.

Beperk schermtijd voor het slapen gaan

Dit is een hele belangrijke. Het blauwe licht van smartphones, tablets en laptops kan de aanmaak van melatonine verminderen en het in slaap vallen flink belemmeren. Het is daarom belangrijk om de schermtijd van je kind te beperken, zeker in de laatste uren voor het slapen gaan. Geef je kind bijvoorbeeld geen toegang tot schermen in de slaapkamer en beperk het gebruik van schermen in de laatste anderhalf uur voor het slapen gaan.

Bevorder ontspanning voor het slapen gaan

Een ontspannen geest en lichaam dragen bij aan een goede nachtrust. Het kan helpen om ontspannende activiteiten te doen in de laatste uren voor het slapen gaan, zoals rustig lezen, luisteren naar rustgevende muziek of een ontspanningsoefening doen. Een warme douche of bad kan ook bijdragen aan ontspanning en het makkelijker maken om in slaap te vallen.

Geef aandacht aan voeding en drinken

De voeding en het drinken van je kind kunnen van invloed zijn op de nachtrust. Geef je kind bijvoorbeeld geen suikerrijke snacks of dranken vlak voor het slapen gaan, aangezien deze een stimulerend effect kunnen hebben. Daarnaast kan een volle maag het inslapen bemoeilijken. Zorg er daarom voor dat je kind niet te laat en te zwaar eet in de avond.

Houd rekening met slaapbehoefte per leeftijd

De slaapbehoefte van kinderen verschilt per leeftijd. Een baby slaapt bijvoorbeeld gemiddeld 14 tot 17 uur per dag, terwijl een tiener gemiddeld 9 uur slaap nodig heeft. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de slaapbehoefte van je kind en hier het slaapritme op af te stemmen.

Al met al is een goede nachtrust is van essentieel belang voor de gezonde ontwikkeling van je kind. Met bovenstaande tips kun je als ouder bijdragen aan een betere nachtrust van je kind. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de slaapbehoefte van je kind en een slaapritme en slaapomgeving te creëren die bijdragen aan een goede nachtrust. Houd daarbij in gedachten dat de tips voor kinderen ook gelden voor volwassenen. Zorg dus ook goed voor je eigen nachtrust!

afspraak maken

Op zoek naar persoonlijk advies, of wil je juist inspiratie opdoen door rustig rond te kijken? Je bent altijd welkom in onze showroom in Erp. Hier staan onze adviseurs klaar om jouw vragen te beantwoorden en het juiste advies te geven. Zo ben je verzekerd van de juiste keuze, en daarmee een goede nachtrust.

Wil je er zeker van zijn dat er genoeg tijd voor je is? Kies dan zelf een dag en tijd, dan nemen wij contact met je op.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then