2de Pinksterdag zijn wij geopend van 11:00 tot 17:00.

9.2
1053 reviews
Gratis levering en montage
Alle topmerken onder 1 dak
Oude matras gratis retour

Een goede nachtrust is van groot belang voor onze gezondheid. Tijdens onze slaap herstelt ons lichaam en brein zich. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we overdag beter functioneren en ons beter voelen. Een belangrijk onderdeel voor een goede nachtrust is een goed slaapkussen. Maar wat maakt een slaapkussen nou goed? En hoe weet je welk kussen het beste bij jou past? Lees snel verder, wij hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Hoe kies je een goed kussen?

Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een slaapkussen. De slaaphouding, het matras, persoonlijke voorkeur en allergieën spelen hierbij een belangrijke rol.

Slaaphouding en hoofdkussen

Je slaaphouding is een belangrijke factor bij het kiezen van een slaapkussen. Afhankelijk van je slaaphouding moet het kussen de juiste ondersteuning bieden aan je hoofd, de nek en de schouders.

Rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan heb je een kussen nodig dat de nek en het hoofd goed ondersteunt, zonder dat het kussen te dik is. Een te dik kussen kan ervoor zorgen dat je nek te ver omhoog komt, wat kan leiden tot nekklachten. Een te dun kussen biedt echter niet genoeg ondersteuning. Een kussen met een gemiddelde dikte is daarom ideaal voor rugslapers.

Zijslaper

Een zijslaper heeft een kussen nodig dat de ruimte tussen het hoofd en de matras opvult. Hierdoor blijft de wervelkolom recht en wordt er voorkomen dat er te veel druk op de schouders komt te staan. Een kussen met een gemiddelde dikte en stevigheid is daarom ideaal voor zijslapers.

Buikslaper

Buikslapers hebben het minste kussen nodig. Een te dik kussen kan ervoor zorgen dat de nek in een onnatuurlijke houding komt te liggen, wat kan leiden tot nek- en rugklachten. Een dun kussen is daarom het meest geschikt voor buikslapers.

Vulling van hoofdkussen

Naast de slaaphouding en het matras is ook de vulling van het kussen belangrijk. Er zijn verschillende soorten vullingen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

Dons en veren

Dons en veren zijn natuurlijke materialen die zorgen voor een zacht en comfortabel kussen. Deze materialen hebben een goede vochtregulatie en isolatie, waardoor het kussen koel blijft in de zomer en warm in de winter. Een nadeel van dons en veren is dat deze vullingen minder goed zijn voor mensen met allergieën.

Polyester vezels (synthetische vulling)

Een synthetisch kussen is gevuld met polyester vezels. Dit type kussen is geschikt voor mensen met allergieën, omdat het geen huisstofmijt en schimmels aantrekt. Het kussen is daarnaast ook makkelijk wasbaar en goedkoop. Een nadeel van polyester kussens is dat deze minder goed ventileren en minder duurzaam zijn.

Schuimblokken van koudschuim, traagschuim of latexschuim

Een kussen gevuld met schuimblokken van koudschuim, traagschuim of latexschuim is een goede keuze als je behoefte hebt aan stevige ondersteuning. Deze kussens zijn ergonomisch gevormd, waardoor ze goed aansluiten bij de nek en het hoofd. Het materiaal vormt zich naar het lichaam, waardoor het kussen een goede drukverdeling geeft en de doorbloeding niet belemmert. Een nadeel van deze kussens is dat ze minder goed ventileren, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen die veel zweten.

Nekkussen of schuimblokkussens

Naast de traditionele hoofdkussens zijn er ook nekkussens en schuimblokkussens op de markt. Nekkussens zijn ergonomisch gevormde kussens die speciaal ontworpen zijn om de nek en het hoofd goed te ondersteunen. Deze kussens zijn vooral geschikt voor mensen die veel last hebben van nekklachten. Schuimblokkussens zijn kussens gevuld met schuimblokken van bijvoorbeeld koudschuim, traagschuim of latexschuim. Deze kussens bieden stevige ondersteuning en zijn vooral geschikt voor mensen die behoefte hebben aan extra ondersteuning.


Welk kussen bij welke wensen?

Tot slot is het goed om te kijken naar welk kussen past bij specifieke wensen of klachten.

Zweet veel

Als je veel zweet in bed, is het belangrijk om te kiezen voor een kussen dat goed ventileert en vochtregulerend is. Een kussen gevuld met dons of veren is hier minder geschikt voor, omdat deze materialen vocht minder goed afvoeren. Een synthetisch kussen of een kussen gevuld met schuimblokken is beter geschikt voor mensen die veel zweten.

Allergieën

Als je last hebt van allergieën, is het belangrijk om te kiezen voor een kussen dat huisstofmijt- en schimmelwerend is. Een synthetisch kussen is hier het meest geschikt voor, omdat dit materiaal geen huisstofmijt en schimmels aantrekt. Als je toch liever kiest voor een kussen gevuld met dons of veren, let dan op dat deze behandeld zijn tegen huisstofmijt.

Lichamelijke klachten

Als je last hebt van lichamelijke klachten zoals nek- of rugklachten, is het belangrijk om te kiezen voor een kussen dat de juiste ondersteuning biedt. Een nekkussen of schuimblokkussen is dan een goede keuze, omdat deze kussens ergonomisch gevormd zijn en zorgen voor goede ondersteuning van de nek en het hoofd. Kies ook voor een kussen met de juiste hoogte, afhankelijk van je slaaphouding en de breedte van je schouders.


Bij Van Zutphen Bedtijd ben je aan het juiste adres voor een goed advies en een ruim assortiment aan hoofdkussens. Onze slaapadviseurs helpen je graag bij het vinden van het perfecte kussen voor jouw slaaphouding, matras en wensen. Kom gerust eens langs in onze winkel of neem een kijkje op onze website. Wij wensen je alvast een goede nachtrust toe!

afspraak maken

Op zoek naar persoonlijk advies, of wil je juist inspiratie opdoen door rustig rond te kijken? Je bent altijd welkom in onze showroom in Erp. Hier staan onze adviseurs klaar om jouw vragen te beantwoorden en het juiste advies te geven. Zo ben je verzekerd van de juiste keuze, en daarmee een goede nachtrust.

Wil je er zeker van zijn dat er genoeg tijd voor je is? Kies dan zelf een dag en tijd, dan nemen wij contact met je op.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then